Cum afli ce suprafață de parchet laminat trebuie să cumperi ?

După ce ai gasit magazinul de la care să cumperi parchetul laminat, iar aici eu îți recomand să o faci de la eMAG, pentru că au cea mai bună oferta, trebuie să calculezi ce suprafață ai la dispoziție, după care ce suprafață de parchet trebuie să cumperi; sau mai bine zis, câți metri pătrați de parchet trebuie să cumpăr pentru casă/apartament/cameră? , etc.

Ce suprafață de parchet trebuie să cumperi ?

Cea mai importantă chestie de care trebuie să ții cont atunci când calculezi cât metri pătrați de parchet trebuie să cumperi, este ca rezultatul în mp de parchet calculat, să fie cu 1 -1,5 mp în plus față de suprafața pe care o ai. De exemplu dacă camera ta are o suprafață de 20 mp, trebuie să cumperi teoretic, 21 mp de parchet. De ce ? Pentru că există pierderi la tăiere, iar acestea se pot împărți în două categorii:

  • pierderi mari – atunci când parchetul este montat sub un anumit model – adică să fie aliniate toate liniile perpedinculare pe lungimea plăcii
  • pierderi mici – atunci când parchetul nu se montează după un anumit model, și se poate începe cu bucăți de dimensiuni mai mici ( aici recomand să nu începi cu bucăți mai mici de 15 cm)
  • vezi parchet pentru cameră de 20 mp de 8 mm la eMAG

Așadar, suprafața de parchet necesară, să fie cu 1 – 1,5 mp în plus, din cauza pierderilor ce pot apărea. Desigur și aici se poate discuta și mai în detaliu, iar ca exemplu pot să îți spun următoarea: dacă ai o încăpere sau o casă cu foarte multe colțuri și zone cu multe colțuri, aici pierderile vor fi mai mari. Dacă suprafața urmează o formă geometrică simplă, gen pătrat, atunci pierderile sunt mai mici funcție de cum vrei să fie modelul.

Cum se măsoară suprafața necesară pentru parchet ?

Cred că fiecare din noi știe să folosească o ruletă și să citească cifrele de pe ea. Pentru o cameră simplă, măsori distanțele pe cele două direcții; după care le înmulțești și afli suprafața. De exemplu, pentru o cameră de 2,15m * 3,35, rezultă o suprafață de 7,2 mp. În acest caz, poți cumpăra parchet cu o suprafață de 7,5 m sau funcție de ce suprafață are cutia de parchet.

Poți alege si 8 mp, deoarece în timp, poate vei avea nevoie de ceva reparații la parchet și îți va trebuii o lameă nouă. De reținut este că, orice magazin din țară, nu poate vinde o singură lamelă de parchet, ci doar la pachet. Un pachet are o suprafață de aproximativ 1,2 -1.5 mp, în funcție de grosimea acestuia.

În cazul în care ai suprafețe pentru o casă întreagă, iar cifrele ajung la 123,5 mp, poți cumpăra undeva la 125 mp, deoarece pierderile vor fi ceva mai mari. Atenție însă la cum calculezi suprafața cu ruleta! Chiar dacă ai diferite colțuri, iei și măsori fiecare zonă în parte și aduni la final, suprafețele.

Cum aflu cât polisitren sau folie îmi trebuie pentru suprafața de parchet ?

Suprafața de folie sau mp de folie necesari pentru parchet, este egală cu suprafața pe care o cumperi la parchet. Adică dacă cumperi 40 mp de parchet, vei cumpăra și 40 mp de folie. La fel și pentru plăcile din polistiren sau material lemnos, vei cumpăra aceeași suprafață la fel ca și pentru parchet + pierderi.

Și aici, în funcție de grosimea foliei sau a polistirenului, vei avea suprafețe mai mari sau mai mici, necesare. În general, pachetele de folie sau polistiren, se vând la suprafețe exacte.

Folie polistiren

Cum afli câți metri liniari de plintă îți trebuie ?

Pe lângă parchetul laminat, ai nevoie de o plintă, care va acoperi zona cuprinsă între parchet și peretele vertical. Aici sunt o mulțime de modele pe care le poți alege. Am să discut despre care sunt cele mai bune plinte în fuincție de destinație si cum se alg acestea în funcție de calitatea lor, într-un articol viitor.

Plinta MDF – se folosesc colțuri/capete/imbinari pt MDF

Însă ceea ce ne interesează pe noi acum, este să aflăm câți metri de plină sunt necesari pentru parchetul comandat? Ei bine, pentru plinte folosim calcul la metri liniar, adică metri pe o singură direcție. Cineva spunea că aveam nevoie de exemplu pentru o cameră de 20 mp, 20 metri liniari de plintă. Ei bine, treaba nu este chiar atât de simplă, deoarece dacă camera de este de 4*5 m, vom avea nevoie de 18 metri liniari de plintă. Se calculează perimetrul camerei și se ală metrii liniari de plintă necesari.

Și aici există probleme la cumpărarea plinte, pentru că acestea sun în general de 1,5 – 2,25 sau chiar 2,5 metri. În funcție de caz, trebuie să cumperi plintă mai mult cu 1 m, deoarece sunt și aici pierderi. La suprafețe cu forme geometrice simple, pierderile vor fi mai mici; iar la cele mai complexe, pierderile vor fi mai mari, rezultând astfel un plus de 1-2 metri liniari de plintă.

Important! Atunci când calculezi metri liniari de plită, trebuie să scazi golurile de ușă. Adică daca ai o cameră cu o singură ușă, din cei 18 metri liniari, scazi 0,9 m de la ușă. Și pentru zonele în care avem teracotă și vrem să punem plintă pe lângă ea, puteam calcula în plus, perimetriul teracotei.

Pentru plinte, sunt necesare achiziționarea colțurilor, capetelor și îmbinărilor. Pentru a acoperi zona dintre parchet și pargul ușii, vom folosi un pervaz mic de lemn, care să acopere acea zonă. Se poate folosi și plinta în sine, dacă spațiul ne permite.

Atenție la ce colțuri și accesori cumperi, deaorece cele pentru PVC nu se potrivesc cu cele din MDF. Dacă cumperi plintă din PVC, alegi colțuri din PVC și tot așa faci și pentru MDF.

Nu uita de îmbinari între plinte, care sunt necesare pentru asigura un aspect plăcut și continuitate. Capetele sunt necesare pentru zona în care se termină plinta, de exemplu pentru plinta care se termină la ușă, se pot folosi capete.

Atenție la colțuri și îmbinări + capete la plinte!

Colțurile sunt interioare și exterioare. Se calculează fiecare colț, dacaă este interior sau exterior. De exemplu la o cameră pătrată, avem nevoie de 4 colțuri interioare, 2-4 îmbinări și două capete la ușă ( capăt stânga – dreapta). Atunci când le comanzi, să socotești la fiecare în parte câte exterioare/interioare, câte capete stânga și dreapta, iar la imbinări, te poți orienta după câte bucăți cumperi, minus 2 imbinări. Spre siguranța ta, poți cumpăra un număr egal de plinte cu un număr egal de îmbinări.

În concluzie, parchetul se cumpără cu ceva mai mult, la fel și folie, iar plinta se calculează la metru liniar. ai toate detaliile mai sus despre cum se calculează și de ce trebuie să ții cont când măsori suprafața necesară. Dacă ai alte întrebări, nu ezista să le pui, folosind secțiunea comment de mai jos. eMAG are o ofertă bogată de plinte, peste care merită să te uiți folosind acest link eMAG. Mulțumesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *