Cum alegem cel mai bun robot de aspirare ?

Roboții de aspirare au devenit foarte populari în ultima perioadă datorită faptului că au început să devină foarte buni la capitolul aspirare, curățenie și în același timp au devenit mult mai acesibili din punctul de vedere al prețului.

Chiar la apariția lor pe piața din România, roboții de aspirare aveau prețuri destul de piperate, iar lumea evita oarecum să cumpere un astfel de aparat sau să îl înlocuiască pe cel vechi; însă rezultatele bune și calitatea aspirării le-au făcut să fie foarte căutate și să aibă vânzări foarte bune.

De ce să alegem cel mai bun robot de aspirare ?

Alegerea unui robot de aspirare bun sau a celui mai bun robot de aspirare trebuie făcută în așa fel încât să cumperi un robot foarte bun, foarte util și care să aspire foarte bine. Există deja producători de astfel de roboți, care au lansat pur și simplu un robot fără să le pese că fac sau nu curățeni, pe suprafața de lucru, ceea ce nu mi se pare deloc corect.

Eu am decis să scriu acest articol despre cum alegi cel mai bun robot de aspirare, pentru a te ușura pe tine în alegerea celui mai bun și desigur, din experiență să îl recomand pe cel mai bun.

Avantajele celui mai bun robot de aspirare sunt următoarele: aspiră foarte bune orice tip de suprafață; se pot programa funcție de perioada în care ești plecat de acasă; se pot poziționa singure la dock-ul de încărcare și îți va menține pardoseala curată, ori de câte ori vei avea nevoie, cu un singur click de pe telefonul mobil.

Mie îmi place foarte mult ca atunci când mă reîntorc de la muncă, să am covorul curat, zona de bucătărie bine aspirată și un aer mai proaspăt în apartament; deci eu zic de la început că merită o astfel de investiție; iar cel mai important, este că te scutește de munca fizică.

Mâ gândesc să cumpăr un robot de aspirare și bunicilor mei, care deja se deplasează mai greu prin apartament și cred că ar fi o achiziție foarte bună.

Cum alegem cel mai bun robot de aspirare ?

Pe ce tip de suprafețe se poate folosi un robot de aspirare?

La acest capitol trebuie să ținem seamă că sunt unii roboți de aspirare care se pot folosi numai pe 1-2 tipuri de suprafață, deoarece puterea lor de absorție este foarte mică, iar astfel nu va putea face față pe un covor gros sau pe o carpetă deasă.

Așadar, trebuie să fii atent la ce tip de suprafețe se pot utiliza roboții de aspirare, iar aici eu recomand să alegi unul la care apare în descriere toate suprafețele sau multi-suprafețe.

Dacă vei ține cont de acest aspiect, vei alege un aspirator de mai jos, care poate fi folosit pe orice tip de suprafață; fie că este parchet, fie că este carpetă, linoleu sau gresie, întotdeauna vei avea siguranța că aspiratorul își poate face treaba în proporție maximă.

Cât ține acumulatorul la robotul de aspirare ?

Un alt aspect foarte important este capacitatea acumulatorului; cele mai populare modele au o autonomie de 2-3 ore, timp în care un nivel sau întreg apartamentul poate fi aspirat.

Datorită sistemului inteligent pe care îl au în dotare, acestea dacă rămân cu mai puțin de 15-20% baterie, se îndreaptă automat către stația de încărcare, după care își reia programul la care era setat și locul de unde a întrerupt operațiunea; cu alte cuvinte, un adevărat robot inteligent, pe care dai banii să facă o treabă cap-coadă.

Robot de aspirare cu autonomie mare

Cele mai bune aspiratoare robot sau robotul de aspirare cu cea mai bună autonomie sunt modele care au un acumulator de minim 4500 mAh și trec pragul de 5000 mAh.

Recomandarea mea este să alegi unul cu peste 5000 mAh, deoarece randamentul este maxim, iar durata de funcționare te va mulțumi pe deplin. Timpul de încărcare la dock este de obicei de câteva ore, iar eu recomand să îl lași să se încarce full, pentru ca viața acumulatorului pe termen lung, să nu fie afectată.

Robot de aspirare cu vaccum sau cu mop ?

Piața este împărțită oarecum în două categorii: robot de aspirare cu vaccum și robot de aspirare cu mop. Ambele sunt dedicate pentru un anumit tip de suprafață: roboții de aspirare cu vaccum sunt speciali creați pentru suprafețe textile, iar cele cu mop sunt special dedicate pentru suprafețe tari, gen gresie, beton si altele cu o duritate mare și textură fină.

Cele pe vaccum se bazează pe aspirarea clasică de absorție iar cele cu mop, bazate pe aspirare cu apă, asemănător cu un mop electric. Recomandarea mea este să alegi un robot de aspirare de mai jos, care le combină pe ambele, deoarece suprafața din apartamentul tău este de mai multe tipuri; parchet, gresie sau mochetă.

Ce caracteristici și specificații trebuie să aibă cel mai bun robot de aspirare ?

În primul rând trebuie să ții cont de ce tip de senzori pentru recunoaștere și ghidaj are în dotare; avem roboți de curățare cu senzor LiDAR și cu senzori tip laser, precum și senzori de ghidaj Vision Mapping.

Echiparea recomandată este să fie cu cât mai mulți senzori pentru a detecta în timp real și corect, eventualele obstacole și pentru a asigura curățirea suprafeței indicate prin programul setat.

În al doi-lea rând trebuie să aibă o aplicație bună, fără bug-uri și ușor de folosit; majoritatea din roboții de aspirare buni, au această aplicație disponibilă pe toate platformenele necesare și care asigură o folosire rapidă și ușoară a robotului de aspirare.

Eu folosesc aplicația din Google Play pentru robotul meu și sunt foarte mulțumit de ceea ce îmi oferă meniul și de rezultatele de după aspirare.

Cel mai compact robot de aspirare

În continuare, un robot de aspirare bun trebuie să aibă dimensiuni cât mai reduse, pentru a putea fi ușor de depozitat și pentru a fi mai ușor de manevrat; sau cel puțin să fie foarte compact.

Majoritatea au o structură foarte bună din plastic de bună calitate și durabil, perfect pentru cazurile în care robotul se lovește de colțuri sau de zidărie.

Robotul meu de aspirare se prezintă chiar foarte bine și a avut deja câteva lovituri din cauza lui sau a celor din jur, dar per total, carcasa este foarte bună.

Cred că prețul se reflectă automat în calitate robotului; mai trebuie să ținem cont de părțile demontabile, adică containerul pentru praf și sistemul de perii care le are în dotare.

Acestea sunt de o calitate foarte bună, făcute să reziste cel puțin 2 ani, timp în care ai posibiltiatea să cumperi o perie de înlocuire, în caz că se defectează ceva la ele.

Piese de schimb pentru robot de aspirare

Majoritatea roboților de aspirare au piese de schimb și se pot înlocui fără a fi nevoie de a trimite spre service, ci pur și simplu poți să schimbi rapid o perie sau un container pentru depozitare, chiar de la tine de acasă. Eu nu am fost nevoit încă să schimb nimic, dar magazinele recomandate mai jos de mine, au piese de schimb pentru orice tip de robot de aspirare pe care îl vei cumpăra sau l-ai cumpărat deja.

Al trei-lea aspect și poate ultimul, ar ține cont de capacitatea de depozitare a prafului adunat sau mai bine a recipientului de depozitare. Aici avem modele care au o capacitate de 250-300 ml, funcție de brand și de model.

O capacitate de 300 ml este suficientă pentru un robot de aspirare bun; al meu are fix 300 ml și pot spune că poate aspira tot apartamentul de 2 ori, fără nici o problemă de depozitare; pentru suprafețe mai mari, trebuie să golești recipientul după ce vei fi notificat de acesta; majoritatea au senzor de umplere a acestui container de depozitare.

Robot de aspirare cu comenzi vocale

O altă chestie mișto la acești roboți de aspirare este că pot fi comandați prin comenzi vocale, dacă îl vei conecta la rețeaua de Wi-Fi din apartament; din păcate, majoritatea nu funcționează pe frecvența 5Ghz, ci doar pe cea mai mică; dar funcționează perfect și pe 2,4 GHz și nu sunt probleme de conectivitate chiar deloc; eu nu am avut nici o problemă la conectivitate.

Alte aspecte importante; bine de știut

Datorită dimensiunilor pe care le au roboții de aspirare, aceștia nu pot întodeauna să între în cele mai mici spații să facă curățenie, uneori aceștia se pot bloca în anumite zone, fiind necesară intervenția manuală.

Mai mult, datorită senzorilor de recunoaștere, aceștia pot evita anumite obiecte sau anumite texturi care pot fi confundate cu un colț de mobilier; aici mai există un pic de lucru, pentru a perfecționa în procent de 100%, detecția lor prin senzori.

Roboții de aspirare nu pot face curațenie în colțuri; este clar și evident că nu pot face acest lucru, datorită designului care îl au, aceștia fiind de tip ovali. Totuși, avem pe piață 1 sau 2 modele de roboți de aspirare cu formă rectangulară, dar care nici ei nu pot face curățenie fix în cel mai mic colț.

Și ar mai fi de adăugat că nu toți roboții de aspirare pot trece peste praguri înalte sau ce depășesc de obicei, 3 cm; ce avem peste, robotul va depunde un efort pentru a depăși acel prag sau va eșua.

Merita un robot de aspirare ?

Cu toate la un loc, eu zic că investiția făcută de mine, într-un astfel de robot a meritat pe deplin, m-a scutit de timp bun în care făceam curățenie și sunt deosebit de recunoscător de fiecare dată când mă întorc acasă și găsesc pardoseala curată.

Nici nu mai îmi stă în gând să cumpă un aparat de aspirat clasic pe viitor, ci chiar am să recomand un robot de aspirare tuturor care vor o schimbare în bine.

Cei mai buni roboti de aspirare: recomandări

1. Robot aspirare Xiaomi Mi Robot Vacuum, 50 W, Clasa A+++, 5200 mAh

 • peste 799 de modele vândute
 • cel mai apreciat model cu vaccum
 • autonomie peste medie
 • putere de aspirare foarte bună
 • 95% din cumpărători mulțumiți
 • încărcare rapidă +aplicație dedicată
 • senzori multipli de detecție și mapare
 • vezi preț și detalii aici

2. Robot de aspirare Roborock S6 MaxV, ReactiveAI, Navigatie LiDAR

 • model premium Roborock S6
 • navigație specială de tip LiDAR
 • conexiune Wi-Fi + aplicație
 • putere de 66 W peste medie
 • autonomie garantată de 3 ore
 • perfect pentru suprafețe de peste 50mp
 • filtru HEPA +senzor anti-cădere scări
 • senzor de praf special
 • funcție Mop inclusă
 • vezi preț și detalii aici

3. Robot de aspirare Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop PRO

 • cel mai bun robot de aspirare cu mop
 • funcție de recunoaștere cameră specială
 • sistem de navigație lase LSD
 • compatibil cu Google Home și Alexa
 • aspirare și spălare simultană
 • peste 180 de cumpărători mulțumiți
 • autonomie de 110 minute garantat
 • vezi preț si detalii aici

 

4. Robot de aspirare Roborock 3 S60, 14.4 V, 5200 mAH

 • peste 220 de review-uri pozitive
 • generație nouă de robot de aspirare
 • 14 senzori speciali pentru detectare
 • conexiune Wi-Fi, Google Home
 • acumulator de 5200 mAh – autonomie ridicată
 • compact și subțire
 • raport preț/fiabilitate foarte bun
 • vezi detalii și preț aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *