Piața de betoniere din România s-a extins destul de mult în direcția în care fiecare din noi, dacă avem o lucrare mică acasă și trebuie turnat ceva beton, mergem la magazin și ne comandăm o betonieră; problema este că, datorită acestei cereri de piață, cu betoniere pentru uz casnic sau betoniere semi-profesionale, calitate betonierelor a scăzut simțitor iar asta am simțit-o și eu pe pielea mea.
Cum mi-am cumpărat o betonieră de proastă calitate ?
Foarte curând am cumparat și eu o astfel de betonieră, văzând prețul destul de redus și neștiind despre ce este vorba; am dat fix 850 de lei pe un model de betonieră de la care nici măcar nu mai îi știu firma(brandul). Ei bine, după ce am primit betoniera și am asamblat-o cu greu, am început să amestec puțin cu ea și surpriză: s-a defectat după a 2 betonieră plină; ceva nu mai mergea la motor și nu mai învărtea deloc. Povestea în continuare este una clasică, cu retur de produs și banii înapoi.
Pentru a te feri și pe tine de o astfel de problemă, am decis să scriu acest articol despre cum alegi o betonieră bună sau chiar cea mai bună betonieră pentru uz personal sau chiar și pentru lucrări mai mari.
Cum alegem o betonieră bună ?
Calitatea betonierelor a scăzut simțitor în cazul în care prețul acesteia nu depășește 1.000 Lei; fără nici un alt comentariu, nici o betonieră sub acest preț, nu o pot recomanda ca fiind o achiziție bună sau o betonieră pe care o poți folosi minim 2-3 ani sau pe o perioadă mai lungă; fie apar probleme la motor, fie la structura ei de rezistentă. Materialele sunt slabe, tablă este slabă, iar motorul se chinuie bine de tot atunci când încarci betoniera undeva la 80-90% din capacitatea recomandată.
Pe piața sunt câteva modele pe care le pot recomanda, iar lista o vei găsi mai jos. Între timp, am să îți vorbesc despre ce anume trebuie să ții cont când vrei să îți cumperi o betonieră bună. Începem cu cele mai importante aspecte:
Puterea motorului – recomandabil ar fi un motor cu o putere reală de 700W, care poate duce bine toată capacitatea betonierei; există o multitudine de modele care au și 1000W pe foaie, dar în realitate nici 250W nu au. Așadar, alege un model cu minim 700W și un preț cât mai ridicat.
Brand și marcă – cele mai cunoscute mărci de betoniere profesionale și semi-profesionale sunt Limex, Temp, Energo și altele – găsești pe internet lista cu toți producătorii de betoniere. Și în acest caz, fiecare producător menționat mai sus, are modele mai accesibil și mai scumpe; recomandarea mea este să nu alegi nici un model ieftin.
Capacitatea betonierei – cu cât capacitatea betonierei va fi mai mare. cu atât putere motorului trebuie să fie mai mare; un alt aspect care ține de această capacitate este și coroana de pe betonieră, care ar trebuii să fie din metal bun și rezistent, pentru o durabilitate bună în timp; aici le recomand pe cele cu coroană din fontă. Așadar, dacă vrei o capacitate mai mare la betonieră, trebuie să ai un buget mai mare sau să alegi una profesională, care ajunge la peste 2.000 Lei.
Calitate pieselor și construcția betonierei – roțile trebuie să fie de o calitate bună, precum și suportul acestora; de preferat este un model care permite rabatarea acestor picioare cu roți, pentru o mai bună mobilitate atunci când o transporți. Partea de motor trebuie să fie rezistentă la apă, deoarece după fiecare utilizare, betoniera trebuie spălată corespunzător, iar apa nu trebuie să intre la motor. O altă piesă importantă este roata prin care se golește betonul, care la rândul ei trebuie să fie bine perforată și să aibă un sistem bun de fixare pe fiecare treaptă, pentru a ușura munca celui care face operațiunea.
Pe lângă acestea mai trebuie să fim atenți și la sistemul de palete care se află în interiorul betonierei și care trebuie să fie bine gândite, pentru a asigura un mix corect pe toată durata funcționării; am avut un caz în care aceste palete erau de proastă calitate sau poziționate greșit, iar betonul trebuia ”învărtit” de 2-3 ori mai mult decât era normal; rezultatul ? timp de așteptare mare și consum inutil de energie + nervi.
Mai jos am făcut o listă cu cele mai bune betoniere din punctul meu de vedere și care au toate aspectele pozitive pentru a se putea numi ”betonieră bună„ cu ajutorul căreia să poți turna beton liniștit.
Cele mai bune betoniere: recomandarea mea
1. Betoniera Limex, 700W, 125 litri
- una din cele mai populare betoniere de șantiere mici și medii
- capacitate bine echilibrată de 125 litri
- motor bine proporționat
- picioare cu roți ajustabile
- cadru metalic de bună calitate
- motor bun, durabil
- eu folosesc această betonieră de 3 ani
- fără probleme la motor și cuvă
- coroane rezistă foarte bine
- manevrabilitate bună
- ușor de transportat
- verifică preț aici
2. Betoniera profesionala Temp, 1000 W, 180 L
- motor cu putere mare
- capacitate ridicată pentru mix beton
- capac de protecție la motor impermeabil
- cadru dublu rigidizat pentru capacitatea de 180 litri
- roți pline pentru a putea fi transportată pe orice teren
- cuvă dublă la pereți cu posibilitate de demontare
- montare simplificată
- calitatea Temp garantată
- *cadou prelungitor inclus de 50 m
- verifică prețul și promoția aici
3. Betoniera Xtline 160 L
- putere motor de 650W reali
- raport putere/capacitate foarte bun
- materiale de bună calitate la partea inferioară
- sistem de ghidaj la picior pentru fixare volan
- coroană din fontă
- motor izolat
- peste 66 cumpărători mulțumiți de achiziție
- ușor de folosit pe orice tip de teren
- verifică prețul aici