Pe perioada verii, uneltele și echipamentele electrice pentru taierea gazonului sunt la foarte mare căutare. Majoritatea celor care au o grădină mică sau un spațiu cu gazon, vor avea și au nevoie de o mașină de tuns iarba, mai exact, de o coasă electrică. Cositul clasic cu vechea unealtă din lemn și lamă de metal, s-a pierdut de-a lungul timpului și nu se mai folosește aproape deloc. În locul acestora, au apărut coasele electrice de mână, care sunt foarte bune și foarte căutate, datorită faptului că sunt foarte ușor de folosit și fac treaba bună al cositul ierbii.
Alegerea unei astfel de coase electrice este uneori o chestiune de care trebuii să ții cont foarte mult, deoarece o astfel de sculă o cumperi pe o perioadă lungă de timp și de care să te folosești în fiecare an. Pe lângă aceasta, trebuie să mai ții cont și de fiabilitatea ei, care de multe ori ori este prea greoaie ori este prea enervantă. Pentru ați ușura munca în căutarea unei coase electrice bune sau a celei mai bune coase electrice, am decis să scriu acest articol, consultând un prieten care se ocupă cu reparații la aceste coase electrice.
Cum alegem o coasa electrica si de ce factori trebuie sa tinem cont?
În primul rând, trebuie să știm de ce avem nevoie de o astfel de coasă electrică! Dacă locuiești la casă și ai puțin gazon, aceasta va fi o alegere foarte bună, iar dacă locuiești la casa, poate fi și în cazul acesta o alegere bună, daca suprafața de gazon/iarbă nu este foarte mare. Pe lângă acestea, mai trebuie să știi că există mai multe tipuri de coase electrice și anume: coase electrice cu fir și coase electrice cu disc.
Coasele electrice cu fir sunt pretabile pentru gazon și iarbă de dimensiuni mici, maxim până la 35-45 cm înălțime. Coasele electrice cu disc sunt pretabile pentru iarbă mai înaltă și mult mai deasă, gen bălării. Există însă modele de coase electrice la care se pot monta atât fir cât și disc.
În al doi-lea rând, există două tipuri de coase electrice: coase electrice și coase pe benzină. Coasele electrice sunt de cele mai multe ori, cele mai ieftine, iar cele pe benzină, fac parte deja din categoria profesionala și sunt foarte scumpe. Pentru casa, cu gazon de dimensiuni mici, recomand o coasă electrică. Pentru suprafețe mari de iarbă, gen gradină, recomand o coasă pe benzină.
Coasele electrice sunt de cele mai multe ori de dimensiuni și greutate redusă, foarte fiabile și foarte ușor de folosit. O să ai nevoie de un prelungitor ca acesta, pentru a te putea deplasa pe toată suprafața necesară și de un butuc cu fir, pentru a avea fir și de rezervă. În general, la fiecare coase electrică ai inclus în preț, un butuc cu fir.
Cele mai bune mărci de coase electrice
Factorii de care trebuie să ții cont când alegi o coasă electrică sunt: marca, putere, dimensiuni, greutate și calitate. Cele mai bune coase electrice sunt de la următoarele branduri: Stihl, Ruris, Bosch, Makita, Stern. Restul brandurilor sunt și ele cât de cât bune, dar aici putem vorbi strict de preț; cu cât sunt mai scumpe, cu atât mai bune. Gen, daca cumperi o coase electrică sub 100 Lei, vei putea lucra doar de câteva ori cu ea, fiindcă motorul este destul de slab, iar calitatea în sine a acesteia este de cele mai multe ori foarte proastă.
La capitolul putere, majoritatea sunt situate sub 500W și au cel mult 1 CP. Pentru un gazon mediu, recomand o coasă electrică care ajunge până la 1000W, cu 1,2 CP și ceva mai puțin. Pentru spații ceva mai mari decât medii, recomand o coasă electrică de 1500W, la care se poate adăuga o iarbă mai deasă.
Pe partea de dimensiuni și greutate, recomand o coasă electrică suficient de mare, pentru a nu sta aplecat și de o greutate acceptabilă. Referitor la greutate, aici există 2 tipuri principale de mâner, cu care poți contra coasa: ghidon și buclă. Recomandarea mea este să alegi în funcție de greutate; dacă cumperi o coasă mai grea, alege una cu buclă și ghidon sau doar cu buclă. Dacă alegi una mai ușoară, poți merge doar pe ghidon.
Câteva chestii importante de reținut
Trebuie să ai la tine întotdeauna un butuc cu fir de rezervă, deoarece acest fir se poate rupe foarte ușor în cazul în care există pietre sau daca se atinge de o suprafață dură, în timpul cositului.
Nu folosit cositoarea electrică cu fir pe iarbă mare sau iarbă deasă/groasă. Există riscul ca motorul să se ardă sau ca firul să se rupă foarte rapid. Privind calitatea firului, aici pot spune că majoritatea lor sunt de o calitate bună, singura chestie ar fii să ai grijă cât de cât de el.
Curăță cositoarea după fiecare utilizare; astfel vei avea o coasă bună, întreținută și pe care o poți folosi liniștit și la anul. Mai jos am să îți fac câteva recomandări de coase electrice:
1.Coasa electrica Bosch ART 30, 550 W, 30 cm – 311 Lei
Una din cele mai bune coase electrice la prețul actual de mai sus. Este fiabilă, ușor de folosit, de greutate medie și cu un randament foarte bun. Se poate modifica dimensiunea ei și calitatea per total este foarte bună.
2. Coasa electrica Stihl FSE 31, 245 W, 28.5 cm – 278 Lei
Stihl este deja un brand foarte cunoscut pe piața de unelte pt grădinărit, care se situează undeva în top. Motorul este ceva mai mic decât recomandarea mea, dar are putere. Este una din cele mai silențioase cositori electrice și una din cele mai simple de utilizat. Calitatea se regăsește în numele brandului și nu cred că mai trebuie ceva adăugat.