Cum alegem cel mai bun cort de camping

Alegerea unui cort pentru camping trebuie să țină cont de anumiți factori pentru a putea fi îndeplinite câteva condiții minime de confort și nu numai. Corturile pentru camping sunt foarte numeroase, oferta este foarte mare iar alegerea unui cort bun sa a celui mai bun cort de camping este destul de delicată.

În această ordine de idei, am decis să scriu acest articol în care am să îți spun cum să alegi cel mai bun cort de camping, de ce trebuie să ții cont la alegerea lui și ce îți mai trebuie dacă pleci în execursie, pe lângă cort. Cu cât vei alege un cort mai potrivit pentru excursia ta, cu atât satisfacția va deveni mai mare și vei reveni cu plăcere de fiecare dată în acel loc.

Cum alegem cel mai bun cort de camping ?

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere la alegerea unui cort de camping, este numărul de persoane care vor dormi în cort. Numărul este foarte important, deoarece corturile au fost special concepute pentru un număr limitat de persoane; din punctul meu de vedere, trebuie respectat acest număr, altfel vei avea parte de un somn de proastă calitate și un confort scăzut.

Cort de 2-4 persoane pentru camping

Dacă alegi să mergi în camping cu familia, recomandarea mea este să alegi un cort de minim 2 persoane. 3 Persoane în cazul în care ai un copil și 4 în cazul în care ai 2 copii. Uneori, mai recomand și cort de 3 persoane la 2 membri, deoarece există unele modele care au spațiu foarte restrâns, iar dormitul este incomod.

Mai jos, am să fac câteva recomandări pentru fiecare model în parte, pentru a beneficia maximum de spațiul oferit de cort. Durata de viață pe termen lung, a corturilor ține foarte mult de modul de exploatare, întreținere și instalare/adunare.

Alegerea cortului în funcție de modul de instalare

Funcție de modul de instalare, avem două categorii principale de corturi: cele normale, cu bețe și corturi cu sistem integrat de bețe cu deschidere în mai puțin de 2-5 secunde. Acestea de obicei sunt de dimensiuni mai reduse, pentru că au acest sistem rapid de deschidere, adunare.

Este foarte important modul de instalare a cortului, deoarece timpul pentru instalrea corectă a acestuia poate varia foarte mult, funcție de vreme, de teren și locul ales. Un cort rapid, este mai util pentru un număr mic de persoane care vor dormi în cort, iar aici recomand un cort rapid de maximum 3 persoane sau 4 în cazuri excepționale.

De obicei un cort cu bețe se instalează în 15-20 de minute, funcție de complexitate. La fel și pentru adunarea lui, timpul poate varia în funcție de vremea de afară. Dacă plouă, cortul trebuie uscat ulterior pentru a menține o calitate bună a materialului din el.

Eu mi-am achiziționat un cort cu bețe, pentru că aveam nevoie de un spațiu interior mare, de spațiu de depozitare la exterior și de o înălțime medie a cortului. De obicei, corturile rapide au o înălțime mai redusă.

Corturi în funcție de tipul vremii

De obicei, corturile sunt foarte rezistente la apă. Acestea au un strat protector de poliuretan, care nu permite picurilor de apă să pătrundă în stratul al doilea de protecție a cortului. Aici avem un sistem de valori, care încadrează corturile în funcție de rezistența la apă.

Așadar, avem corturi cu un nivel de impermeabilitate raportat la grosimea poliuretanului, cuprins între 2000 și 6000 mm grosime. Majoritatea corturilor de camping au grosimea stratului de protecție pentru apă la 2000 – 3000 mm grosime.

Este o valoarea excelentă pentru protecție, deoarece rețin foarte bine apa, ajungând la peste 10 ore de protecție garantată împotriva ploii. Eu am testat cortul meu care are 2000 mm grosime pe 3 zile și nu am avut probleme cu ploaia.

La fel și pentru baza acestuia, avem diferite grosimi care ne protejează împotriva infiltrării apei în cort. Avem aceleași valori și pot spune că nu am avut probleme de infiltrații apă în cort. De obicei folia de sol la corturile impermeabile are o valoare de 140 g/mp.

Cort camping cu spațiu de depozitare

Este foarte important ca cortul să aibă spațiul de depozitare interior cât și exterior. De obicei, corturile rapide au un spațiu mai redus de depozitare, iar pentru aceasta recomand corturile de 3-5 persoane, pentru că au spațiu mare de depozitare exterior, cât și interior

Este foarte util acel spațiu deoarece bagajele, hainele, încălțămintea de camping se poate depozita fără probleme în această zonă. Avem corturi cu spațiu de depozitare care are folie impermeabilă la sol și modele fără. Recomandarea mea este să alegi în funcție de buget, unul cu folie impermeabilă, pentru că poți depozita bagajele direct pe ea.

La interior, corturile au diferite buzunare, diferite sistem de agățat lanternă, foarte utile pe timp de noapte. Buzunarele sun din materiale rezistente, spațioase și se pot depozita tot felul de accesorii pe durata șederii. Eu recomand un cort cu cât mai multe spații de depozitare interioară, cât și exterioară.

Cort în funcție de rezistența la vât

Rezistența la vânt este și ea foarte importantă, deoarece cortul trebuie să aibă o rezistență bună la vând pentru a te proteja de el. De obicei, corturile au o rezistență de 50km/h, cu mici diferențe funcție de model și buget. Este o valoarea intermediară, bună și care face din cort un adăpost confortabil, ferit de vânt.

Cortul trebuie ancorat de fiecare dată când îl montezi, pentru a nu apărea probleme peste noapte, când intensitatea vântului poate să crească considerabil. Ancorarea trebuie să fie făcută bine, suprafața exterioară a cortului trebuie să fie perfect întinsă, pentru a nu permite umidității să se inflitreze în el.

Ce marcă să aleg la cortul de camping ?

Cele mai bune mărci/branduri de corturi existente la noi în România sunt Quechua și Forclaz. Acestea două au cele mai bune corturi de pe piață, funcție de buget, nivel de rezistențe și destinația acestuia.

Quechua este renumit pentru cele mai bune corturi de camping, pentru familii, prieteni, iar modelele de la Forclaz, sunt renumite pentru profesioniși în domeniu, pentru trekking și fenomene meteo extreme.

Recomandarea mea este să alegi un cort Quechua dacă ești de nivel începător sau experimentat, deoarece sunt de o calitate foarte bună, sunt recomandate de majoritatea persoanelor experte în domeniu, iar durata de viață pe termen lung este foarte bună.

Cea mai bună saltea pentru cort de camping

Dacă alegi să mergi în camping cu cortul, trebuie să ai în vedere achiziționarea unei saltele gonflabile, pentru un somn odihnitor. Sau achiziționarea unui sac de dormit, dacă temperatura este scăzută, pe toată durata șederii.

Pentru o mai bună etanșeitate, mai recomand și o folie de sol specială pentru cort, care se montează sub cort pentru a nu permite umidității să urce prin saltea și în final să ajungă la tine. Este foarte important să ai un somn confrtabil, fără probleme și să te trezești dimineața fără dureri de coloană.

Masă și scaune de camping

Pe lângă acestea, eu mai recomand să îți achiziționezi un set de scaune pliabile și o masă pentru a te putea relaxa, respectiv pentru a lua masa în condiții optime de confort.  Cele mai bune modele de scaune pliabile de camping și masă de camping, sunt de la Quechua.

Recomand acest scaun pliabil de la Quechua special pentru camping, pentru comoditatea și rezistenă, precum și acest tip de masă pentru camping. Masa este de 4-6 persoane, cu înălțime potrivită și sistem de fixare precis.

Pe lângă acestea, îți mai recomand un accesoriu elementar pe care trebuie să îl ai cu tine atunci când mergi cu cortul și anume, pompa pentru umflat saltea.

Cele mai bune corturi de camping – recomandări

CORT CAMPING ARPENAZ FRESH&BLACK XL 3 PERSOANE QUECHUA

 • cel mai bun cort pentru o familie de 3 persoane
 • model XL cu spațiu mare de depozitare exterior
 • rezistență foarte bună la apă și vânt
 • instalare în maximum 10 minute – testat de mine
 • sistem de ancorare puternic, cusături lipite
 • folie de 5000 mm pentru impermeabilitate
 • află prețul aici

CORT 2 SECONDS – XL FRESH&BLACK | 3 PERSOANE QUECHUA

 • sistem rapid de deschidere/împachetare
 • bețe rezistente solide la sistemul de închidere
 • rezistență la vânt de 50 km/h testată
 • impermeabilitate de 5000 mm la sol
 • model ușor de transportat, greutate redusă
 • perfect pentru o familie de 3 persoane
 • cel mai apreciat cort rapid marca Quechua
 • află prețul aici

CORT CU BEȚE ARPENAZ FRESH&BLACK 4.1 PENTRU 4 PERSOANE 1 CAMERĂ QUECHUA

 • cel mai potrivit cort pentru 4 persoane
 • spațiu de depozitare cu verandă închisă – impermeabilă
 • protecție solară asigurată prin materiale premium
 • sistem de fixare solid, cu ancore puternice
 • materiale foarte bune, cuie din metal
 • spațiu foarte mare pentru dormit – recomand saltea
 • cel mai bun cort raport preț calitate Quechua
 • află prețul aici

CORT CU BEȚE CAMPING ARPENAZ 4.2 FRESH&BLACK 4 PERSOANE, 2 CAMERE QUECHUA

 

 • cel mai bun cort cu 2 camere de la Quechua
 • spațiu mare de depozitare – 2 zone
 • special pentru familiile cu 2 copii
 • zonă de living de 3,5 mp – perfectă pentru masă
 • rezistență mare la apă, vânt
 • sistem rapid de montare și fixare precisă
 • află prețul aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *