Cum alegem cel mai bun pat pentru dormitor ?

Paturile pentru dormitor sunt de departe cea mai importantă piesă de mobilier din casa oricăruia, care trebuie aleasă cu mare atenție pentru ca noi să fim mulțumiți de el. Calitatea somnului trebuie să fie maximă, comfortul să fie sporit și durabilitatea patului trebuie să fie cât mai mare.

Alegerea unui pat de dormitor bun sau de calitate este o problemă ce trebuie tratată cu maximă atenție, fiindcă piața este plină de paturi pentru dormitor de proastă calitate, cu materiale slabe și cu un aspect plăcut la exterior, caz în care cumpărătorul este păcălit 100%. Pentru a evita aceste situații în care să cumperi un pat de dormitor și să se rupă sau să nu fie la nivelul așteptărilor tale, am decis să scriu acest artiol în care am să îți arat cum alegi cel mai potrivit pat de dormit pentru tine și pentru nevoile tale și desigur să îl alegi pe cel mai bun, raportat la calitate preț.

Înainte de a trece la subiect, trebuie să află că, patul de dormit se poate comanda online, de la magazinele recomandate mai jos; soluție pe care am ales-o și eu, atunci când mi-am comandat online patul de dormitor. Eu am adunat experință din alegerea unui pat de dormitor bun și am studiat foarte bine piața, am văzut cum sunt asamblate la fabrică și cum arată un pat de dormitor rezistent. Toate detaliile le vei afla mai jos.

Cum alegem cel mai bun pat de dormitor ?

Pentru început, trebuie să știm că paturile pentru domitor se clasifică pe mai multe categorii: avem paturi de dormitor simple(tapițate, premium, metalice sau din lemn), paturi de dormitor de tip boxspring, paturi de dormitor rabatabile și paturi de dormitor cu sertare. Pentru a vedea care ni se potrivește cel mai bine, te invit să citești despre fiecare pat în parte ce înseamnă și ce caracterisitici are.

Paturi de dormitor simple(tapițate, premmium, metalice sau din lemn)

După cum le spune și numele, acestea sunt paturile de dormitor simple, bazate pe un cadru și un sistem fix de somnieră pe care se așează salteaua. Aici avem diferite tipuri de materiale cu care sunt acoperite părțile de rezistență (cadru, picioare și tăblie) și anume: material tapițat, piele ecologică, lemn sau metalice. Cele mai populare modele de paturi pentru adulți sunt cele acoperite cu tapițerie sau piele ecologică.

Aici trebuie să fim atenți la materialele folosite la tapițare, îmbrăcare, deoarece acestea sunt cele mai expuse la uzură, iar dacă se deteriorează într-un interval de timp scurt, o să regretăm banii cheltuiți pe pat. La fel și pentru piele ecologică, trebuie să te gândești de două ori înainte de a cumpăra, fiindcă aceastea îți va oferi o zona de șezut rece, greu de întreținut și alunecoasă. Paturile de dormitor din piele naturală există, dar sunt la prețuri fabuloase.

Paturile din lemn pentru dormitor sunt în special pentru camera copilului. Aici trebuie să fim atenți pentru ca ele să fie fabricate din material lemnos natural, de esență tare și elastică, pentru a rezista foarte bine la toate jocurile copiilor. Mai multe, acestea trebuie întreținute prin aplicarea unui strat nou de vopsea, dacă va fi cazul în timp.

Paturile din metal, pentru cei care își doresc ceva deosebit, dar care înclină spre cameră de copil sau pur și simplu pentru aspect.

Paturi de dormitor boxspring

Modelele de paturi boxspring pentru dormitor, sunt cele asemănătoare cu o canapea normală, unde avem saltea inclusă/încorporată în corpul patului, cu arcuri speciale pentru un comfort sporit. Acestea de obicei au o înălțime mai mare față de cele clasice și sunt mult mai scumpe decât acestea. Unele au posibilitatea de depozitare a pieselor de dormit.

Majoritatea paturilor de tip Boxpring, vin echipate cu topper și saltea incluse în corpul acestora. Saltele sunt de tip Bonell, cu arcuri speciale și protejate de un topper. Peste topper se recomandă o pilotă de calitate.

Paturi de dormitor cu sertare

Un pat de dormit cu sertare este o combinație de pat simplu care are în componeța sa un rând lateral de sertare, fie ele pe lateral fie el parelele cu tăblia patului. La fel ca și cele de tip boxspring, au o înălțime mai mare și un spațiu de depozitare mare, funcție de partea pe care îți dorești sertarul. Sertarele laterale au o capacitate mai mare, iar cele din față, o capacitate mai mică. Sertarele au un sistem fix de culisare pe roți sau șină, pentru a putea fi retrase ușor, fără să depui multă forță.

Aspectul important la paturile de dormitor cu sertare este sistemul de glisare a sertarelor, care trebuie să fie de calitate, bine fixat și precis, pentru a putea face față cu brio pe termn lung, la solicitările supuse.

Paturi de dormitor rabatabile

Paturile cu sistem rabatabil de dormitor sunt modelele care au în componeță o somnieră cu arcuri extensibile, care la acțiunea fizică se ridică împreună cu salteaua. Acestea au cel mai mare spațiu de depozitare, dar pentru a ajunge la ele, este necesară ridicarea întregii somniere și a saltelei; nu este greu de riicat, fiindcă sistemul de culiare cu brațe articulate te ajută la ridicare.

Punctul important la aceste tipuri de paturi rabatabile de dormitor este ansamblul de ridicare/tije din componența somnierei, care trebuie să fie foarte rezistente și durabile.

Paturi de dormitor din lemn masiv sau PAL ?

Majoritatea paturilor de dormitor sunt de o calitate medie. Prețul este direct reflectat în calitatea acestora și nu numai; uneori au preț mare iar calitatea lasă de dorit. La acest capitol, cele mai bune paturi de dormitor trebuie să aibă în componența lor material din fibră lemnoasă naturală sau prefabricată ( modele de tip paneluri cu straturi multiple) sau mai bine zis, paturi de dormitor din lemn masiv.

Chiar dacă în descrierea  multor paturi de dormitor este indicat faptul că sunt fabricate din lemn masiv, acestea nu sunt 100% adevărate. Există elemente precum tăblia de la capul patului este fabricată din pal acoperit cu material textis, precum și cadrul acestuia. Elementele de lemn masiv sunt de cele mai multe ori pisele pe care se reazămă tot patul de dormit, și anume: elementele de susținere pentru somnieră, cadrul separat din lemn masiv și picioarele de susținere a patului.

Există foarte puține paturi de dormitor fabricate 100% din lemn masiv; prețul acestor tipuri de paturi crește foarte mult, fiindcă prețul pe material lemn natural este foarte scump, în special esențele tari precum fagul sau stejarul; care sunt cele mai recomandate la paturi de dormitor.

totuși, dacă piesele principale sunt din material lemnos, iar cadrul îmbărcat cu material textil este din pal gros, nu trebuie să ne facem griji, pentru că sunt elemente pe care nu exercităm presiune și nu trebuiesc să fie fabricate din lemn masiv. Mai pe scurt, un pat de dormitor bun sau cel mai bun pat de dormitor este acela care are un cadru de deisgn din pal gros, suport de susținere din lemn masiv, precum și picioarele să fie tot din lemn masiv. Mai jos, am să îți recomand cele mai bune paturi de dormitor cu lemn masiv în componență, pe care merită să le cumperi.

Pat de dormitor în funcție de dimensiune – ce să alegem ?

La acest capitol, funcție de spațiu disponibil și de statura membrilor care vor dormi în pat, recomandarea mea este să alegi un pat cu dimensiunele de minim 200 x 160 cm, pentru a putea fi sigur că spațiul pentru dormit este suficient, iar calitatea somnului va crește considerabil.

Poate nu ai știut, dar unii copii țin să doarmă cu părinții în dormitor, iar pentru aceasta recomand o lățime cât mai mare, care ajunge la 200 x 180 cm. Eu am mers pe cea mai mare dimensiune, fiindcă spațiul este lege pentru mine, iar dacă apare și un copil, să am suficient spațiu și pentru el.

Cele mai bune paturi de dormitor cu material lemnos de esență tare

Pat tapitat Electra Grey

 • pat cu tapițerie de foarte bună calitate
 • model cu sertare lateriale și frontale
 • sistem de culisare ce nu zgârie parchetul
 • tăblie cu design elegant – grosime medie
 • peste 15 cumpărători muțumiți – review-uri de 5 stele
 • cadrul din lemn masiv pentru susținere
 • suport de tip lamele pentru saltea
 • află prețul aici

Pat tapitat cu stofa Florentino Boxspring Turcoaz

 • cel mai bun cadru din lemn masiv – premium
 • sistem de arcuri împachetate pentru rezistență sporită
 • somnieră inclusă în pachetul patului
 • material textil tapițat premium – inclusiv tăblie – stofă
 • construcție solidă, de greutate – instalare rapidă
 • finisaje premium pe tot ansamblul – top paturi de dormitor
 • alfă prețul aici

Pat premium tapitat cu stofa Bellini Dark Beige

 • gama premium de paturi tapițate pentru dormitor
 • model cu design nordic + materiale premium la atingere
 • peste 45 de cumpărători mulțumiți – 5 stele la review
 • suport din lemn natural pentru saltea – inclusiv cadrul
 • cadrul este din lemn masiv malaezian
 • diferite dimensiuni – până la 200 x 180 cm
 • alfă prețul aici

Pat rabatabil tapitat cu piele ecologica Azurro

 • cel mai bun sistem de rabtare – feronerie premium
 • aspect și design minimalist – înălțime redusă
 • sistem ușor și rapid de ridicare a somnierei
 • cadru de susținere din lemn masiv – cel pe care sprijină somniera
 • design deosebit al tăbliei + material atent cusut
 • piele ecologică de cea mai bună calitate
 • află prețul aici

Pat tapitat cu stofa Montana Velvet Antracit

 • design premiat – minimalist și elegant
 • dimensiuni reduse la grosimea patului
 • sistem de sprijin din material lemnos masiv
 • cadrul din lemn masiv foarte rezistent
 • material textil de cea mai înaltă calitate
 • află prețul aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *