Uscătoarele de rufe au devenit foarte populare în ultima perioadă datorită faptului că omenii nu mai au spațiu pentru a usca rufele; au trecut vremurile în care blocurile noi construite erau prevăzute cu uscătorie, specială pentru uscarea rufelor. Există diferite modetode de a usca haine; în bucătărie, în living sau pe balcon și chiar în baie; nici una din ele nu este sănătoasă deoarece favorizează apariția mucegaiului sau a umidității în apartament/locuință.
Cu toate că există dezumidificatoare sau aparate speciale pentru uscare ca acesta, alegerea unui uscător de rufe este de departe cea mai bună, pentru a avea haine perfect uscate și fără să apara mucegaiul în apartament. Pentru a te ajuta în alegerea celui mai uscător de rufe sau să îți faci o idee înainte de a cumpăra unul, am deci să scriu acest articol, după ce eu și prietenii mei ne-am cumpărat un astfel de uscător pentru rufe.
Cum funcționează uscătoarele de rufe ?
Uscătoarele de rufe funcționează pe un principiu simplu; scot umiditatea din haie prin ajutorul unei pompe de căldură sau a unui sistem de condensare, care la fel, scoate umiditatea din ele. Mai există o categorie de uscătoare care scoate umiditatea din haine prin ventilarea acestora; din punctul meu de vedere, cel mai bun sistem de uscător care momentan nu există, este o combinație din primele 2, cuplate la un sistem de ventilare.
Ambele categorii de uscătoare sunt la fel de silențioase, cu mici diferența la cele echipate cu condensare; ele sunt ușor mai silențioase, iar asta depinde de prețul uscătorului și de marcă.
Uscător de rufe cu pompă sau uscător de rufe cu condensare ?
Părerile sunt împărțite, unii recomandă cele cu pompă, unii recomandă cele care au condensare. Sistemul de condensare este ceva mai noi, pe când cel de pompă este primul model. Față de cel prin condensare, uscătoarele cu pompe au toate șansele să se defecteze fix pompa de căldură; nu sunt foarte scumpe și se pot înlocui cu ajutorul unui instalator.
Cele prin condensare sunt de generație mai nouă, iar atunci când se defectează ceva la sistemul de condensare, prețul și manopera va fi ceva mai mare. Ca și randament, cele prin condensare par a fi la fel de bune ca și cele cu pompă, adică uscă foarte bine rufele. Nu există nici o demnonstrație clară sau dovedită că uscătoarele cu pompă sunt mai bune decât uscătoarele prin condensare sau invers.
Recomandarea mea este să alegi un uscător de rufe nu tocmai ieftin, ci să fie destul de scump; aici contează ce piese sau ce model de pompă a fost pus pe uscător; pe cele ieftine, pompele se defectează destul de des, iar la cele prin condensare, pot apărea tot felul de probleme de la prea mult condens și invers. Alege un model ce depășsește pragul de 2.200 lei dacă nu vrei să îți apară surprize.
Care sunt cele mai silențioase uscătoare de rufe ?
Din nefericire, majoritatea uscătoarelor de rufe au aproximativ același nivel de zgomot cu foarte mici diferențe; industria pentru uscătoare este abia la început, iar filtrele de a alege o astfel de mașină sunt destul de limitate. Nivelurile de zgomot încep de 50-51 dB și ajung undeva la aproape 70 dB; mai jos am să face recomandări cu privire la cele mai silențioase modele de uscătoare pentru rufe.
La fel și partea de rpm sau rotații per minut, este aproximativ aceeași, cu mici diferențe; acestea sunt la fel de puternice cu privire la rotații, precum sunt și mașinile de spălat rufe; pornesc de la minim 1000 rpm și ajung la 1400 rpm. Aici, recomandarea mea este să mergi pe 1.400 rpm, deoarece prin centrifugare, se scoate cel mai natural și mai eficient, apa din haine; poate să fie el cel mai performant aparat, că tot prin centrifugare, o face cel mai bine.
Unul din cele mai silențioase uscătoare de rufe este:
Uscator rufe Samsung DV80N62532W/LE
- model 2019-2020
- peste 16 păreri pozitive
- Optimal Dry Sistem Samsung
- sistem de luminare interioară
- Samrt Control
- scoate rufele neșifonate
- randament foarte bun la uscare
- nivel de zgomot redus datorită calitații exterioare
- 3 trepte de uscare speciale
- 15 programe dedicate
- verifica aici prețul
Programe speciale la uscătoarele de rufe
Majoritatea uscătoarelor de rufe au programe deidicate pentru tot felul de materiale; au programe speciale de uscare pentru rufe din lână, pentru rufe din bumbac, pentru cămăși, pentru țesuturi delicate sau toate la un loc. Eu folosesc uscătorul cel mai des pe programul de mixte, deoarece nu prea am timp să sortez hainele; soția le mai sortează când la introduce în mașina de spălat, iar după, direct în uscător. Totuși, dacă ai ai un anumit tip de țesut, eu recomand utilizarea unui program dedicat, deoarece pentru lână, hainele nu se vor usca foarte bine dacă selcteză un program pentru bumbac sau invers; pentru fiecare tip a fost gândit un anumit interval de timp, o anumită temperatură la interior și așa mai departe.
O recomandare importantă pentru uscătoarele de rufe
Dacă spre exemplu ai o mașină de spălat cu o capacitate de 7 kg și uscătorul de rufe cu o capacitate de 8 kg, recomandarea mea este să bagi în uscător doar 6 kg de rufe, pentru un randament foarte bun. Eu așa fac, apreciez la ochi cât ar veni un kg și pun mai puține rufe în el pentru a nu forța la maxim uscătorul. Este o recomandare generală, despre care toată lumea vorbește; important este să nu bagi toate hainele din mașina de spălat în uscător, deoarece în mașina de spălat bagi 7 kg de haine uscate, iar când le pui în uscător, mai adaugi și umiditatea din ele.
Ce mai trebuie să știi despre uscătoarele de rufe, este că majoritatea din ele nu nu șifonează hainele și te scapă de cele mai multe scame. Unii au scris despre uscătoaree de rufe că scot diferite mirosuri după ce termină programul; ei bine, eu nu simt nici un miros și nu scot hainele pline de scame sau șifonate. Poate că un uscător de rufe ieftin, face chestia respectivă.
Care sunt cele mai bune uscătoare de rufe ?
1. Uscator de rufe Bosch WTW85550BY
- cel mai popular model de uscător
- cel mai apreciat uscător Bosch
- peste 222 de review-uri de 5/5 stele
- sistem cu pompă de căldură
- capacitate mare de 9kg
- posibilitate de montare etajată
- randament foarte bun la uscare
- 14 programe speciale
- clasă eficiență A++
- verifică prețul aici
2. Uscator de rufe Beko DPY8506GXB1
- cel mai fiabil model de la Beko
- peste 127 de cumpărători mulțumiți
- raport preț/calitate foarte bun
- pompă de căldură de înaltă calitate
- clasă de eficiență A+++
- cuvă specială din inox
- 16 programe speciale de uscare
- nivel de zgomot de aproximativ 64 db
- verifică prețul aici
3. Uscator de rufe AEG T9DBC68S
- cel mai bun uscător la ora actuală
- recomandarea mea și alegerea mea
- motor de tip inverter
- eficiență de peste 99,9%
- 4 funcții speciale și dedicate
- 10 programe dedicate de uscare
- tehnologia 3D Scan
- display Touch Control
- verifică prețul aici