Datorită acestei perioade de carantină, frizeriile din întreaga țară sunt închise, iar frizura bărbaților are de suferit. În acest caz mă aflu și eu, neavând unde să merg la frizerie, am decis să îmi cumpăr o mașină de tuns. Înainte de toate, am citit pe internet toate review-urile pentru mașinile de tuns, am întrebat câțiva frizeri ce mașină de tuns să aleg, iar într-un final m-am decis spre un model despre care am scris mai jos câteva cuvinte.
Dacă și tu te afli în această situație, în care ai nevoie de un aparat de tuns sau cea mai bună mașină de tuns părul, te invit să citești mai departe acest articol, în care am să îți explic cum să o alegi pe cea mai bună.
Cum alegem cea mai bună mașină de tuns ?
La ora actuală, piața este plină de mașini de tuns care mai de care mai sofisticate. Ei bine, din start îți spun că cele mai sofisticate sunt de departe produse de medie sau slabă calitate; mai exact cele care au tot felul de sisteme de glisare, tot felul de capete pentru mărimi și chiar cele care se pot roti pentru a te tunde singur; de acestea să te ferești, deoarece calitate și durabilitatea în timp nu este cea dorită. Recomandarea mea este să nu alegi un aparat de tuns multifuncționale, ci să te axezi pe unul simplu și eficient.
Ce marcă să alegem la masina de tuns? care sunt cele mai bune mărci?
Cele mai recomandate aparate de tuns de către frizeri și cei care au cumpărat un astfel de produs se numără: Wahl, Moser, Remington. Panasonic, BaByliss, Philips; din acestea cele mai bune ar fi primele două, iar restul s-ar putea încadra în categoria medie spre bune. Totuși unele persoane din domeniu merg și pe următoarele brand-uri, dar aici deja discutăm de mașini de tuns părul care sunt foarte scumpe. Eu mi-am cumprat recent o mașină de tuns Moser.
Cu fir sau fără fir ?
Există două categorii mari de persoane care le preferă pe acestea fie ele cu fir sau fără fir. Cele fără fir au o autonomie mai scăzută, iar cele cu fir au un nivel de zgomot mai redus. Cu alte cuvinte, cele fără fir sunt ușor mai zgomotoase decât cele cu fir, iar dacă nu ai la îndemână un banc pentru încărcare, eu îți recomand să alegi una cu fir, pentru a nu avea surprize neplăcute pe parcursul operațiunii.
Cele fără fir sunt oarecum mai ușor de manevrat și se pot duce chiar și în aer liber, dacă optezi pentru o tunsoare la lumină. Majoritatea mașinilor de tuns cu fir au o lungime a cablului suficientă pentru a putea manevra cu ușurință aparatul.
Ce caracteristici trebuie să aibă o mașină de tuns bună ?
În primul rând contează calitatea lamelor; majoritatea vin echipate cu un sistem prost de lame, slab calitative, care trebuie ascuțite după câteva utilizări sau chiar înlocuite; mai există și cazuri în care acestea ruginesc destul de repede sau pur și simplu nu taie deloc, încă de la primele utilizări. Majoritatea cuțitelor sunt fabricate din oțel care normal ar trebuii să fie durabil și eficient; dar de cel emai multe ori calitatea este medie. Cele mai bune mașini de tuns cu cuțite excelente sunt cele fabricate din oțel-carbon, iar această combinație nu o vei găsi pe mașini de tuns sub 1.000 lei; așadar, trebuie să rămânem la cele clasice, din oțel.
Mașină de tuns cu levieră sau fără; o funcție foarte utilă atunci când vine vorba de tuns la milimetru sau de noua schema ”fade”. Această levieră îți permite să tunzi la aproape orice dimensiune dorită, fixând astfel dimensiunea între mărimile clasice care se pot seta cu ajutorul capurilor din plastic. Recomandarea este ca mașină să fie echipată cu o astfel de lvieră laterală.
Design și greutate – și acest capitol este unul foarte important, deoarece maverabilitatea mașinii de tuns stă foarte mult în partea de design; dacă este unul ergonomic, care să îți permită o abordare facilă sau dacă este unul de prost gust. Majoritatea mașinilor de tuns sunt fabricate din plastic cu diferite modele pe ele; cele mai bune mașini la acest capitol sunt cele careau butoanele pentru setare foarte ușor de atins și de apăsat, precum și poziția capului de tuns, față de coprul mașinii.
O altă chestie interesantă pe care am observat-o chiar eu, este greutatea mașinilor de tuns; cele mai ușoare sunt de o calitate medie, iar cele mai grele sunt de o calitate mai bună; aici mă refer strict la partea de motor, care dacă este unul de calitate, va avea o greutate bună. Așadar, poți să îți dai seama dacă ai ales un model bun sau rau, prin simplul fapt că îl ții în mână.
În final, ultima chestiune pe care trebuie să o ai în vedere, este prețul. Datorită faptului că cererea este mare, ia rutilizarea mașinilor de tuns a devenit foarte populară în rândul celor care se tund acasă, producătorii au fabricat mașini de tuns extrem de ieftine. Eu nu prea recomand nici o mașină de tuns sub 100 Lei, deoarece calitate și funcționalitatea lor sunt destul de slabe, iar investiția nu merită sub nici o formă.
Cum se întreține o mașină de tuns ?
Un alt aspect important pentru durabilitatea în timp a mașinilor de tuns, este întreținerea; dacă aceasta este făcută necorespunzător, mașina se va defecta în maxim 1 an sau și mai devreme. Ceea ce este important la întreținerea celor fără fir, este acumulatorul; de fiecare dată, îți recomand să încarci mașina de tuns până la capacitatea maximă, pentru a avea un randament pe termen lung, foarte bun.
Pentru mașinile cu fir, precum și pentru cele fără, ungerea lamelor și curățirea părului după fiecare utilizare și chiar pe timpul utilizării sunt absolut esențiale. Ascuțirea lamelor trebuie făcută atunci când simți că acestea nu mai taie corespunzător, iar ea se va face doar la un specialist care a mai facut acest lucru. Am mai înâlnit perosane care se plâng că lamele au început să ruginească; le recomand să nu mai depoziteze mașina în spații umede.
Cele mai bune mașini de tuns pentru barbați: ghid de achiziție
1. Aparat de tuns MOSER Trimmer 1040 Classic A Titan
- aparat cu autonomie ridicată
- se poate cupla direct la priză
- marcă de renume internațional
- lame fabricate din oțel calitativ
- design slim, ușor de folosit
- greutate acceptabilă
- 1 capăt inclus
- diferite trepte de nivel
- motor puternic
- calitate garantată de marcă
- verifică prețul aici
2. Aparat de tuns WAHL Baldfader 79111-516
- aparat de tuns cu fir
- cel mai bun raport calitate/preț
- trepte de tăaiere de la 1,3-13
- motor puternic
- ușor de manevrat
- lame și lavieră laterală precise
- calitate garantată
- peste 25 de cumpărători mulțumiți
- preț destul de accesibil
- verifică prețul aici
3. Aparat de tuns Philips Multigroom MG5740/15
- autonomie de până la 80 de minute
- peste 256 de păreri pozitive
- se poate folosi și pentru barbă, nas
- lame din oțel cu înveliș din inox
- aparat multifuncțional cu diferite capuri
- rezistent la apă
- foarte precis
- greutate accestabilă
- se poate folosi și direct la priză
- verifică prețul aici
4.
- probabil cel mai căutat model de la Remington
- lame detașabile și lavabile
- tijă pentru ajustarea mărimilor
- autonomie de 1 oră
- încarcare rapidă
- 11 piepteni disponibil pentru tăiere
- foarte ușor de manevrat
- peste 39 de review-uri pozitivie
- preț/calitate/performanță foarte bun