Plinta MDF pentru parchet laminat – cum alegem si recomandare

Plinta MDF pentru parchetul laminat poate fi una din cele mai grele alegere pe care le facem atunci când dorim să o achiziționam, deoarece ea poate fi cu diferite modele și de diferite culori. În trecut existau puține modele de plintă din MDF datorită faptului că industria nu cunoștea sau nu era pregătită pentru noile forme și modele care se pot aplica la acestea. Recent, plintele din MDF au primit modele interesante, cu specific propriu, la partea superioară a acesteia.

Cum alegem cea mai bună plinta MDF pentru parchetul laminat?

Alagerea unei plinte bune din MDF pentru parchetul laminat trebuie făcută în primul rând după culoarea parchetului. Adică vei pune o plintă albă dacă ai un parchet de nuanță albă sau ceva apropiat. În alte cazuri, poți folosi o plintă după un anumit tip de design, care să nu corespundă cerinței clasice de asemănare la culoare.

În al doi-lea rând trebuie să alegi o plintă după calitatea ei. Plintele din MDF sunt de fapt plinte din rumeguș presat. Din experiența mea pe care o am cu montarea acestor tipuri de plinte, pot spune că nu sunt la fel de rezistente în timp ca și cele din plastic. Avantajul lor este că arată foarte bine și se potrivesc pentru cei care știu să aleagă și își doresc un aspect deosebit la ele.

În ultimul rând trebuie să alegi o plintă după marca ei. Există o mulțime de producători care au plinte din MDF la vânzare, dar care au o calitate mai slabă. Cele mai bune branduri de plinte MDF pentru parchet sunt:

Recomand Egger, fiindcă de cele mai multe ori am montat acest tip de plinte și pe care pot conta că sunt bune. Există câteva zeci de modele la magazinul online de mai sus, de unde poți alege ce model îți place. În funcție de de model alegi, treubie să știi că acestea se achiziționează la metru liniar, adică plătești 24 Lei/ metru; o plintă are undeva la 2,4 metri lungime. Pentru a calcula câte bucăți ai nevoie, citește acest articol. Dacă comanzi, accesând linkul de mai sus, ai posibilitatea de a beneficia de transport gratuit.

Care sunt avantajele la plinta MDF pentru parchet laminat?

 • aspect și design elegant
 • există modele pe diferite înălțimi și culori
 • se pot întreține foarte ușor

Care sunt dezavantajele la plinta MDF?

 • montare specializată
 • în timp, se pot exfolia daca există variații de temperatură
 • sunt necesare unele reparații după montare
 • nu se pot monta cabluri în spatele acestora
 • nu există un sistem de prindere special

Trecând mai departe, am să ma axez pe câteva aspecte pe care le-am menționat mai sus. Întreținerea acestora se poate face foarte ușor și rapid, fiind necesar doar o lavetă curată și o soluție de tip detergent pentru a le curăța.

Cum și cine montează plinta MDF ?

Pentru montare, vei avea nevoie de un specialist în domeniu, altfel vei risca să strici plinta și să nu o poț monta deloc. Dacă chiar vrei să montnezi plinta singur, ai nevoie de umătoarele:

 • fierăstrău ciruclar pentru debitare la unghiuri, fiindcă nu există colțuri speciale pentru a îmbina plintele la colțuri, cum se procedează la cele din plastic; trebuie să debitezi la fix fiecare plintă, funcție de colț sau capăt.
 • pistol de silicon + silicon high Track Mamut – cel mai bun silicon pentru astfel de plinte, fiindcă are o putere de lipire foarte bună și trage plinta spre perete, foarte bine, astfel încăt nu mai trebuie să aplici greutate pe ea, pentru a fixa perfect plinta la parete + (folosește un pistol de silicon solind, fiindcă acest silicon este mai gros și necesită mai multă forță)
 • silicon acrilic – pentru a acoperi zonele în care plinta nu se mulează după perete – se aplica ușor un strat subțire la partea superioară a plintei și se netezește cu un obiect, după bunul tău plac

Am să pun și câteva poze mai jos în care sunt evidențiate problemele care pot apărea la acest tip de plinte din MDF. Recomandarea mea este să cumperi acest tip de plinte doar în cazul în care ai pereți foarte drepți și culțuri bine definite; altfel, riști să îți pierzi foarte mult timp cu ele sau chiar și specialistul să le refuze pentru a le monta. O altă problemă care poate apărea face referire la planeitatea parchetului; dacă șapa de sub ele nu este trasă perfect dreaptă, atunci parchetul poate să aibă anumite diferențe de nivel iar acest lucru se poate observa în imaginea de mai jos, unde plinte este dreaptă iar parchetul este denivelat.

În mare parte, trebuie să ții cont de foarte multe aspecte atunci când vrei să cumperi acest tip de plintă MDF frumoasă. Arată bine, doar că ai nevoie ca totul să fie drept, la unghi fix și pe o suprafață plană. Alt sistem de montare nu prea cunosc și nici nu am auzit, deci singura soluție este cea cu prindere prin siliconul Mamut Glue High Track. Nu încerca alt tip de silicon, fiindcă nici unul din cele pe care le-am testat, nu trage plinta spre perete, la fel de bine ca și acesta. După ce montezi plinta, cu siliconul acrilic de culoare ca și plinta, corectezi imperfecțiunile care apar la îmbinarea acestora.

Pentru a comanda o plintă bună din MDF, poți folosi orice link de afiliere din acest articol, iar dacă ai orice tip de întrebare, nu ezita să o pui. Chiar și o recomandare la un specialist, îți pot face.

4 comments

 1. Buna! Am montat in locuinta noastra exact acest model de plinta (Egger), insa nu am avut grija sa curat la timp siliconul intins pe marginea acesteia la montaj si cu timpul s-a ingalbenit. Imi puteti sugera o solutie pentru a-l indeparta? Alta in afara de cutter????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *